Vindeby Vandforsyning på Tåsinge fik i 1998 leveret et kulfilteranlæg fra SILHORKO. Der var problemer med BAM i grundvandet, og kulfilteret løste opgaven på bedste vis i mange år indtil der ikke længere var behov for yderligere rensning. Det samme filter med aktivt kul har siden 2009 været i drift hos Ærø Vand, hvor det udover BAM også fjerner DPC (desphenylchloridazon).
Læs artikel fra Vandposten (juni 2018): Ærø Vand har kulfilter der tager desphenyl-chloridazon
Hvad så med DMS?
Sidst på foråret i 2019 fandt HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) stoffet N,N-Dimethylsulfamid (DMS) i koncentrationer over grænseværdien. Siden 1. juli 2019 har DMS indgået på den liste af stoffer, som Danmarks drikkevand skal tjekkes for. Det har da også vist sig, at niveauet af DMS giver anledning til ekstraarbejde og hjernebrud hos Ærø Vand. I en tredjedel af vandværkets boringer er der forhøjede værdier af DMS. Afgang vandværk er under kravværdi. Det skyldes primært, at indvinding ikke sker på de ramte boringer på samme tid. Herved blander man sig ud af problemet. Et større analysearbejde har dog vist, at DMS kan reduceres med 20-30%. Samme trend viser sig fra to andre forsøg, hvor aktivt kul fra SILHORKO har været anvendt.
Det ene er et pilotforsøg på et vandværk i Nordjylland med lovende resultater. Her blev DMS reduceret fra 0,97 til 0,14 mikrogram pr. liter, hvilket er en reduktion på hele 85% med en ny kulfyldning. Et andet resultat stammer fra studiet ”Treatment of polar organic micropollutants in drinking water” foretaget af Manuela Schliemann-Haug fra DTU. Her er konklusionen, at kulfiltrering godt kan anvendes til at reducere DMS. Det vurderes dog ikke til at være tilstrækkelig effektivt og heller ikke økonomisk fordelagtig på grund af en forholdsvis kort levetid på den anvendte kulfyldning. Løsningen på DMS-problematikken er altså ikke helt klar endnu. Vi afventer yderligere resultater og langtidseffekterne af forsøgene med kulfiltrering.
Tilladelse til brug
Anvendelse af kulfiltrering er kategoriseret som videregående vandbehandling og kræver myndighedsgodkendelse, som typisk gives tidsbegrænset. I Ærø Vands tilfælde blev der først givet en tilladelse med en varighed på to år. Siden er den blevet fornyet med fire år og senest med yderligere 10 år, så vandværket er dækket ind til og med år 2026.
SILHORKO har erfaring med ansøgningsarbejdet og assisterer gerne med denne ekstra opgave.
Kontakt os allerede i dag på tlf. 87 93 83 00
|