Filtrering af vand gennem aktivt kul er en velkendt og afprøvet teknologi, hvor der gøres brug af adsorption. Adsorption er en fysisk proces, hvor stort set alle typer organisk stof, herunder langt de fleste pesticider og nedbrydningsprodukter, kan fjernes. De forskellige stoffer har forskellig adsorptionsevne, og et godt resultat er derfor afhængigt af korrekt dimensionering, hvor det optimale kul vælges til den specifikke opgave.
Både danske vandværker og industrielle virksomheder i såvel indland som udland anvender kulfiltrering. Billedet viser et SILHORKO kulfilteranlæg i rustfrit stål hos dansk fødevareproducent, hvor der fjernes pesticider fra grundvand.
Siden 1. juli 2019 har DMS indgået på listen over stoffer, som Danmarks drikkevand skal tjekkes for. Indtil nu har kulfiltrering været den mest anvendte teknologi i forsøget på at reducere indholdet af pesticider i drikkevandet. Imidlertid har kulfiltrering vist sig at have en kort levetid ved fjernelse af specifikke pesticider, såsom DMS, hvilket gør det til en dyr teknologi at anvende.
Set i forhold til kulfiltrering har forskningsundersøgelser vist at Advanced Oxidation Process (AOP) er en mere effektiv og økonomisk metode til vandbehandling for chlorerede opløsningsmidler og pesticider.
Ved AOP tilsættes brintoverilte til det forurenede vand og ledes ignnem ultraviolet lys (UV). Kombinationen af UV-lys og brintoverilte nedbryder både klorerede opløsningsmidler og pesticidrester til en ufarlig form. Overskydende brintoverilte fjernes over et aktivt kulfilter.
Vindeby Vandforsyning på Tåsinge fik i 1998 leveret et kulfilteranlæg fra SILHORKO. Der var problemer med BAM i grundvandet, og kulfilteret løste opgaven på bedste vis i mange år, indtil der ikke længere var behov for yderligere rensning. Det samme filter med aktivt kul har siden 2009 været i drift hos Ærø Vand, hvor det udover BAM også fjerner DPC (desphenylchloridazon).
Hent artikel fra Vandposten, hvor Ærø Vand fortæller om deres erfaring med kulfiltrering.
Mange tusinder punktforureninger truer det danske grundvand. En afværgeboring kan forhindre, at forurenet vand når frem til grundvandsboringerne. Det sker ved, at der etableres en ekstra boring mellem den forurenende kilde og vandværkets boring.
SILHORKO har leveret mobile filteranlæg til afværgeprojekter i både ind- og udland. Vi har dag til dag levering af mobile filteranlæg.
Med støtte fra blandt andet Innovationsfonden, vil forskere udvikle en grøn teknologi til rensning af forurenet drikkevand på vandværkerne. Overskriften på projektet lyder: ”Innovativ kombination af MEMbranteknologi og BIOlogisk filtrering til fjernelse af pesticid fra grundvand” og går under navnet MEM2BIO.
SILHORKO deltager aktivt med viden og vandteknologi i samarbejde med forskningsinstitutioner og forsyningsselskaber.