Reference

Vandbehandling til moderne mejeriteknologi

Driftssikkerhed, energieffektivtet og bæredygtighed var afgørende faktorer, da BIAGR mejeri i Ukraine besluttede sig for en komplet nøglefærdig vandbehandlingsløsning. Projektet omfattede design, levering af udstyr, installation og idriftsættelse.

For at understøtte introduktionen af nye mejeriprodukter på markedet besluttede BIAGR-mejeriet, at en komplet rekonstruktion og implementering af ny mejeriteknologi – inklusive vandforsyningsanlægget – var et nødvendigt skridt. Pålidelighed, energieffektivitet og bæredygtighed var afgørende faktorer, så det var kun naturligt at vælge Silhorko-Eurowater som leverandør. Firmaets løsninger er i succesfuld drift på mejerier over hele verden og har referencer i Ukraine som PepsiCo (Vimm-Bill-Dann), Danone og RUD.

Hovedopgaven var at levere en komplet løsning: Fra oppumpning af råvand fra seks brønde med efterfølgende behandling af vandet for at opfylde de forskellige applikationers behov for nogle specifikke vandkvaliteter og til distribution til hvert forbrugspunkt med passende flow og tryk.

Gå på opdagelse i løsningen

Tag på en virtuel tour rundt i den nye vandbehandlingsløsning og læs mere om anlæggene og processen. 

Gå til virtuel tour

Gennemførelse af vandbehandlingsløsning

Dimensionering var nødvendig for at lave et 3D-design af det komplette vandforsyningsanlæg, inklusive beregninger af alle hydrauliske og teknologiske parametre.

Alle brønde var udstyret med Grundfos SP-pumper, der drives af CUE-frekvensomformere. Disse avancerede pumper eliminerer behovet for midlertidig lagring i beholdere og reducerer derved i høj grad mikrobiologiske risici forårsaget af stillestående vand.

Da jern- og manganindholdet i råvandet er over drikkevandsgrænserne, blev der installeret to trykfiltre (type TFB 35) med iltningssystem til styring af korrekt oxidation. Efter trykfiltrene blev to membranfiltreringssystemer (type RO C3-21) installeret, der producerer i alt 50 m3 demineraliseret vand i timen.

Det behandlede vand opsamles i store lagertanke:

  • Filtreret vand til drikke- og husholdningsformål.
  • Demineraliseret vand til en lang række processer som CIP (Clean-in-place), skylning og afkøling for at producere smør, hytteost, pulvermælk, valle og forarbejdet ost.

Flow diagram af vandbehandlingsløsningen. Klik på billedet for at se det i stort.

Flow diagram of water treatment solution at BIAGR dairy

Spædevand til dampkedlen produceres ved at fjerne resthårdheden fra det demineraliserede vand ved hjælp af ionbytningsteknologi, der hindrer dannelse af kedelsten og korrosion og sikrer god dampkvalitet.

Alt vand fordeles via Grundfos-pumper af typen CRNE. UV-desinfektionssystemer (type Wedeco BXe) med en samlet kapacitet på 300 m3/h fungerer som mikrobiologiske barrierer, herunder en recirkulationsfunktion til eliminering af risici forbundet med stillestående vand.

BIAGR: Vi behøvede en 360 graders vandbehandlings­løsning

Vi ønskede en entreprenør med ekspertise inden for vand til mejerier, og vi søgte efter en leverandør, der både var aktiv på det lokale marked og på det europæiske marked. Leverandøren skulle have kapacitet til at tage ansvar for hele vandprocessen, startende fra brøndene og sluttende med den sidste ventil før forbrug. I 2018 besøgte vi Silhorko-Eurowater's hovedkvarter i Danmark og et par mejerier med deres vandbehandlingsløsninger. Vi var imponeret over, hvordan den daglige forretning var organiseret, og af deres værdier og kundefokus."

CEO, Roman Kovalenko

Vandbehandlingsanlægget har kørt i mere end et halvt år. Det udviser meget lavere driftsomkostninger og højere effektivitet af de teknologiske processer end det gamle system. En af de mest betydningsfulde fordele er den højest mulige kvalitet af mejeriprodukterne!

Artiklen har været bragt i seneste udgave af Mælkeritidende 2021 (Åbner i nyt vindue). Her kan du også læse andre relevante emner for mejeri- og fødevareindustrien.

Fakta


Om BIAGR mejeri

BIAGR mejeri er beliggende i Poltava-regionen i Ukraine og blev grundlagt i 1980. Mejeriprodukterne distribueres til mere end 70 lande over hele verden. Med den nye vandbehandlingsløsning realiserer de deres sociale mission ved at levere drikkevand ikke kun til egen produktion, men også den lokale børnehave og rådhus.

Læs mere om BIAGR
bilotserkivske.com

Enheder i løsningen

  • Grundfos SP-pumper

  • EUROWATER trykfiltre type TFB 35

  • Grundfos dosingspumper type DDC 9-7 AR til antiscalant dosering

  • EUROWATER omvendt osmoseanlæg type RO C3-21

  • Grundfos CRNE-distributionspumper

  • Wedeco UV-systemer

  • EUROWATER blødgøringsanlæg type SMH 902-F

keyboard_arrow_up