Reference

Central blødgøring på Ollerup Vandværk

Ollerup Vandværket har etableret et centralt blødgøringsanlæg baseret på ionbytning. Anlægget blev sat i drift i 2023 og skal årligt forsyne godt 500 andelshavere med knap 70.000 kubikmeter blødt vand. SILHORKO har stået for design, levering og idriftsætning.

Ollerup Vandværk er det tredje vandværk i Danmark, der får etableret et SILHORKO ionbytningsanlæg til blødgøring af drikkevand. Det første centrale ionbytningsanlæg på et dansk vandværk blev etableret i Tårnby i 2017, og Juelsminde åbnede for det blødgjorte vand for to år siden i 2021.

Fra hårdt til middelhårdt drikkevand

Hårdt vand kan medføre gener for forbrugerne i form af tilkalkning og øget forbrug af vaske- og rengøringsmidler. Derfor kan blødgøring centralt på vandværkerne give nogle generelle fordele i forsyningsområdet.

Vandets hårdhed måles i °dH (Deutsch Härte). Anlægget i Ollerup nedbringer kalken i vandet fra 18 til 10-12 °dH, hvilket vil sige fra meget hårdt til middelhårdt. Det ønskede hårdhedsniveau er fastsat ud fra en helhedsvurdering af vandets sammensætning, sundhedsfaglige krav, forbrugernes forventninger og tekniske muligheder.

Blødgøringsanlæg type STFA 12 duplex.

Blødgøringsanlægget er installeret mellem filteranlæg og rentvandsbeholder. Anlægget er designet til at fremstille ca. 20 kubikmeter blødt vand i timen. Den årlige produktion er estimeret til 48.000 kubikmeter.

Foran blødgøringsanlægget er der etableret et bypass, hvorved en del af det hårde vand ledes direkte i rentvandstanken. Blandingsforholdet indstilles efter det ønskede hårdhedsniveau til afgang vandværk.

Regeneration

Ved blødgøring med ionbytning fjernes calcium og magnesium fra vandet og erstattes med natrium. Når ionbytterene er mættet med calcium og magnesium, regenereres de ved at tilsætte en koncentreret saltvandsopløsning af natriumklorid - også kendt som bordsalt.

Opløsningen uddriver de opsamlede calcium– og magnesiumsalte, som sendes til afløb. Ionbytterne er nu igen opladet og klar til at fjerne hårdheden fra vandet.

Regenerationsenhed med UV-anlæg type Spektron 50.

Saltsilo med kapacitet på 15 tons salt.

Salt til regeneration opbevares og opløses i en særlig saltsilo. Den kan rumme 15 tons salt, hvilket svarer til godt tre måneders drift. I praksis fyldes der 10 tons salt på efter hver femoghalvfjerdsindstyvende dag. Siloen er udført i sort HDPE (polyethylen) og egnet til udendørs placering. Som det ses på billedet, vil siloen blive skjult af en skalbygning.

I installationen indgår der to stk. Wedeco UV-desinfektionsanlæg, som begge opfylder et lovmæssigt sikkerhedskrav. Det ene anlæg anvendes til at desinficere det bløde vand, da blødgøring af drikkevand er karakteriseret som videregående vandbehandling. Det andet UV-anlæg er installeret mellem saltsilo og blødgøringsanlæg og en sikring mod en eventuel bakteriologiske forurening, direkte fra den løbende saltleverance.

Ollerup Vandværk

Ollerup vandværk er beliggende på Sydfyn, vest for Svendborg. Vandværket kan dateres tilbage til 1935, hvor de forsynede 36 forbrugere med rent drikkevand. I 2000 blev det nye vandværk indviet med SILHORKO som leverandør af vandbehandlingsanlægget. 

Vi hjælper jer videre med central blødgøring

Uforpligtende besøg

Få et uforpligtende besøg af SILHORKOs vandværksspecialister og få vurderet jeres muligheder for central blødgøring. Vi giver et konkret bud på løsning ud fra jeres type vandværk samt et budgetoverslag.

house-1

Generalforsamling

Book SILHORKO kvit og frit til et oplæg på jeres næste generalforsamling. Vores specialister giver jer et indblik i blødgøringsteknologien, så I kan træffe den rigtige beslutning.

presentation-audience

Myndighedsansøgning

Fjernelse af kalk i drikkevandet er betegnet som udvidet vandbehandling og kræver myndighedsgodkendelse. SILHORKO har erfaring med ansøgningsarbejdet og hjælper jer gerne med denne opgave.

business-contract-approve

Se flere referencer om blødgøring af drikkevand

Skal vi hjælpe dig med ren vandbehandling?

Vil du høre mere om vores løsninger og teknologier, så sidder vores team af specialister klar til at hjælpe på:

phone 87 93 83 00

mail info.dk@silhorko.dk

keyboard_arrow_up